O excurie la vulcan nu trebuie sa lipseasca din programul sejurului. Doar il vezi in fiecare zi. Nu esti curios cum este mai de aproape?

Calatoria incepe inainte de 10 dimineata, cand numeroase autocare roiesc pe insula pentru a aduna turistii de la hoteluri. Nu, nu trebuie sa te chinui sa ajungi pe cont propriu in port. In pret este inclusa preluarea de la hotel (sau dintr-un punct in care are acces masina) si intoarcerea seara in acelasi loc. Totul poate dura pana la 5 sau 6 dupa amiaza, in functie de oprirea la care alegi sa cobori de pe vas. La intoarcere, sunt doua opriri: una in Oia (la timp pentru a lua cina si pentru a privi apusul – dar de aici trebuie sa ajungi singur inapoi la hotel) sau in portul din care s-a pornit de dimineata. Aici asteapta autocarele pentru a face transferul la hoteluri. 
Daca alegi sa cobori in Oia.. atentie! Este mult, foarte mult de urcat. Dar localnicii sunt inventivi. Si mai scot si un banut. Pentru 5 euro, un magarus te transporta sus in sat. Poate la incept ti-e mila de blajinele animale. Dar daca o pornesti pe jos iti va fi si mai mila de picioarele tale. 

Acum vulcanul doarme. Dar odata, demult, s-a suparat asa de tare, a erupt si a creat tot ce e in jur. Inclusiv Santorini. Prima oprire in excursie este chiar aici. In plus fata de pretul platit la inscriere, chiar la debarcarea pe insula trebuie platita o taxa de parc national, 2 euro/persoana. Aveti din nou nevoie de apa si incaltari comode, pentru urcat. Traseul nu este greu, dar este bolovanis. Fiecare ambarcatiune are un ghid (care vorbeste cel putin 4 limbi straine). Ghidul coboara cu turistii pe insula si urca impreuna cu ei. Din loc in loc se fac popasuri, pentru odihna si pentru informare. In total urcusul nu dureaza mai mult de 30 – 40 de minute. In varf, peisajul este extraordinar. Se vede insula pe care esti, se vede Santorini, cu toate satele agatate de stanca, marea albastra.

Urmatoarea oprire este pentru scaldat, intr-un loc unde apa calda din adanc se amesteca cu cea a marii. Trebuie sa stii sa inoti, pentru ca vaporasul nu se poate apropia pana la mal.

A treia si ultima oprire este cea pentru pranz, pe o alta insula, Thirassia. La baza stancilor s-au amenajat ad-hoc taverne. Caracatite intregi, homari, creveti si alte bunatati te asteapta. Sunt gatite chiar in fata ta.

Si apoi, incet, incet, valurile leagana vaporasul inapoi catre Santorini. In apropierea portului este aproape imposibil sa nu treci pe langa un vas de croaziera ce isi asteapta turistii sa porneasca spre urmatoarea destinatie. 

Tags: , ,

Raspunde

Security Code: