Putem observa cu totii plimbadu-ne prin centrul vechi ca Bucurestiul devinde din ce in ce mai cautat de turistii. Sigur, nu ne putem compara inca cu Praga, Viena sau Budapesta, dar trendul este unul bun, ascendent.

Vazand acest fapt , nu pot sa nu ma intreb ce are de oferit Bucurestiul turistilor, sau ce ofera capitala turistilor obositi de “mainstream”, sau cum facem sa promovam si alte obiective din Bucuresti, decat clasicul tur, Casa presei, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Piata Universitatii, centrul vechi si  Casa Poporului?

Primul gand care imi vine in minte sunt tururile arhitecturale. Avem norocul (sau ghinionul dupa unii) de a avea in Bucuresti  o bogatie arhitecturala impresionanta- de la constructii otomane, bizantine, neoromanesti, brancovenesti(stil romanesc autentic), boroc, art neuveau, art deco, gotice, neoclasice pana la comuniste si moderne, toate aceste stiluri se regasesc in Bucuresti intr-un amalgam arhitectonic fantastic. Trebuie doar sa stii unde sa te uiti dupa ele. Este fascinant cum fiecare epoca/ regim de politic a lasat o urma atat de graitoare pentru istoria si cultura locului respectiv.  O plimbare in Cotroceni sau in Dorobanti va desfata ochiul de fiecare data. Pentru cei neinitiati, recomand tururile arhitecturale ale lui Valentin Mandache un mare pasionat in domeniu care face priodic tururi arhitecturale pentru turistii care vor sa vada mai mult decat Casa Poporului si, mai ales vor sa inteleaga cultura si istoria unui oras(detalii aici si aici in engleza).

      

Tot in categoria “altfel” si “lectie de istorie” as incadra Muzeul Hartilor, singurul muzeu de acest fel din Romania. Situat intr-o frumoasa cladire, pe strada Londra nr 39, muzeul spune povestea Romaniei si a comorilor sale. Acolo se afla harti vechi de peste 450 de ani printre care si o colectie de harta medievala despre care se spune ca arata unde este ingropata comora lui Decebal. Te vei desfata cu picturi murale, vitralii, harti ale celebrilor cartografi ai lumii precum si cu un glob pamantesc donat de Francois Mitterrand. Tot la muzeul hartilor gasesti harti si gravuri despre Bucurstiul de odinioara.

Ceva unic ar putea fi vizita la Studiourile Media Pro din Buftea. In Buftea se ajunge in aproximativ 20 minute. Sunt printre cele mai mari si bine dotate studiorui de filmare din Europa de Est, iar tururile sunt disponibile la preturi accesibile. Aici au filmat actori ca  Demi Moore,Woody Harrelson, Josh Hartnett sau Andy Garcia  Sigur, nu se compara cu o vizita la marile studiouri ale lumii, dar cati oare avem ocazia sa fim la portile Universal Studios? La Buftea vei putea proba cosume de epoca, medievale, de carnaval(au o colectie impresionanta)  te vei plimba pe strada Franceza sau in cartierul medieval , in satul francez, satul Western, poti vedea platourile de filmare si productie, aparatura specifica. Inclus in pret este si pranzul pe malul lacului.  Totul dureaza aproximativ 3 ore jumate si se face rezervare inainte.

Daca tot sunteti in Buftea, merita vazut si Domeniul Stirbei. Veche resedinta a lui Barbu Stirbey, domnitor al Tarii Românesti între iulie 1849 – octombrie 1853 si între octombrie 1854 – iunie 1856. A mostenit Palatul Stirbey de la parintele sau adoptiv, marele vornic Stirbey. Având o formatie intelectuala moderna, pe care i-o asigurasera si studiile la Paris, domnitorul s-a consacrat preocuparilor sale politice, intervenind destul de putin asupra Domeniului, pe care l-a lasat la rândul sau mostenire fiului sau, Principele Alexandru Barbu Stirbey (1837-1895).

Mai putin preocupat de politica, Principele, nascut si educat la Paris, a fost în schimb o fire dinamica, cu o întelegere excelenta a timpului ssu, care, la îndemnul tatalui sau, Domnitorul Barbu Stirbey, a dezvoltat puternic Palatul Stirbey, dându-i o dimensiune industriala si comerciala. Principele a amenajat parcul, a construit Palatul si Biserica, precum si numeroase obiective functionale, doar partial prezervate astazi.A fost unul din locurile preferate ale reginei Maria, dupa cum chiar ea mentiona in jurnelele sale: “ “Buftea era un domeniu foarte bine oranduit, aproape de tot de Bucuresti, iar printul Stirbey croise prin padure lungi alei pe care puteai goni in gallop, pe un drum batut, lungime de mai multi kilometri”

   

In timpul primului Razboi Mondial, maresalul german August von Mackensen  a avut resedinta aici iar in 1918 aici s-a negociat si semant pacea cu Puterile Centrale prin care primim Dobrogea.

Din 1946 domeniul este preluat de Partidul Comunist, Hrusciov semneaza aici tratatul de retragere a trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei.

Perioada de maxima inflorire a Palatului Stirbey insa este legata de numele Printului Barbu Stirbey, cunoscut ca si Printul Alb. Acesta era cunoscut ca unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, daca nu cel mai bogat, era administrator al domeniilor Coroanei si a infiintat la Buftea o fabrica de conserve, o pepiniera de vie, o moara, o fabrica de vata , o laptarie…

Astazi domeinul se afla sub patronaj privat si este deschis pentru evenimente.. Domeniul Ştirbey este deschis deopotrivă turiştilor care doresc să descopere şi să înţeleagă istoria locului şi a familiei domnitorului Barbu Ştirbey, precum şi tuturor celor ce doresc să îşi petreacă timpul liber bucurându-se de liniştea şi de frumuseţea parcului, a lacului, a bisericii sau savurând delicatesele pregătite de bucătari pentru Restaurantul Palatul Ştirbey, după reţete vechi de peste o sută de ani, pe care nimeni nu le mai cunoaşte astăzi.

 

Cu o istorie asa bogata, sunt o multime de locuri de vizitat in Bucuresti sau prin imprejurimi, totul este sa ai timpul necesar si sa iti doresti sa descoperi partile ascunse ale unui oras atat de iubit si urat in acelsi timp. De curand am aflat ca se fac tururi cu Dacia pentru cei care vor sa experimenteze o jumatete de zi comunista. Mi se pare interesant! Ne mai documentam, experimentam si apoi, (de ce nu?) scriem un articol pe blog despre experienta asta.

 

Surse foto: 1, 2, 3, 4,5, 6, 7, 8

Raspunde

Security Code: