Cand Cavalerii Ordinului Sf. Ioan au ajuns pe acest taram au spus despre micuta insula ca ar fi “merely a rock of soft sandstone” (doar o stanca din gresie moale).  Intre timp aceasta “stanca” a inflorit si s-a dezvoltat in ceea ce este astazi  o destinatie ideala pentru turistii de toate felurile intrucat ofera o varietate atat de mare de activitati si moduri de petrecere a timpului liber. Avand o suprafata atat de mica cele mai importante atractii turistice se gasesc la distanta mica unele de altele astfel putand fi vizitate in doar cateva zile si la un buget redus, in special in afara sezonului turistic. Asta nu inseamna ca daca va decideti sa petreceti mai mult de cateva zile aici nu veti gasi suficiente activitati pentru a va ocupa timpul liber.

O calatorie aici, oricat de scurta, este o experienta unica si poate fi aleasa ca destinatie in orice perioada a anului intrucat climatul mediteranean specific zonei, face ca iernile aici sa fie blande iar sezonul cald sa inceapa timpuriu. Pentru cei ce nu agreaza zilele foarte insorite o calatorie aici intre lunile aprilie-mai este ideala, in aceasta perioada temperaturile atingand cca 20-25o C, plajele nu sunt inca foarte aglomerate si hotelurile nu sunt  atat de pline cum sunt in plin sezon de vara.

Ce e bine de stiut despre arhipelagul Maltez: este format din 3 insule principale: Malta, Comino si Gozo inlantuite de la S la N. Pe langa acestea mai exista cateva insule mici nelocuite: Cominoto, St.Paul, Filfla (care nu este accesibila turistilor). Principala insula este Malta,  aici este localizat si Aeroportul International Luqa. Capitala este Valetta iar limbile oficiale sunt malteza si engleza (fiind si limba de predare in scoli si in universitate). Pe langa acestea doua ,multi dintre locuitorii tarii sunt cunoscatori ai limbii italiene, in special persoanele trecute de varsta a doua, dar si unii tineri – pentru orice turist care cunoaste una din aceste limbi, comunicarea cu localnicii nu va fi o problema in timpul vacantei.

Ca si intindere insula Malta este doar putin mai mare decat municipiul Bucuresti, cu o suprafata de aproximativ 245 km2, Gozo are o suprafata de aproximativ 67 km2 iar Comino o suprafata de doar 3.5 km2.

Pozitionarea insulei la intretaierea rutelor marilor civilizatii antice si medievale au dus la conturarea unui peisaj cultural complex pe cele doua insule principale (Gozo si Malta), astfel ca dincolo de plajele si golfurile albastre-azurii splendide, care atrag numerosi turisti pe timp de vara, Malta expune un bogat patrimoniu cultural si un interesant mix de traditii si obiceiuri care antreneaza viata pe insula pe toata perioada anului.

Ce am invatat de la maltezi in timpul calatoriilor acolo este ca sunt extrem de mandri de istoria lor si de mostenirea lor culturala. Acestia sunt majoritar catolici iar cei mai multi dintre ei sunt foarte atasati de traditiile religioase catolice. Dovada stau numeroasele sarbatori pe care ei le marcheaza prin procesiuni si celebrari ce dureaza cate 3 zile (Festas) pentru a sarbatori sfintii patroni ai satelor si oraselor. Aceste celebrari incep spre sfarsitul lui mai si se petrec in fiecare weekend pana spre inceputul lunii septembrie. Exista si o oarecare competitie intre localnicii diverselor asezari – cine are cel mai frumos, lung si zgomots foc de artificii sau cele mai frumoase artificii de sol in timpul acestor Festas. De altfel producerea acestor artificii este un adevarat hobby pentru ei – un hobby uneori periculos.

Un element aparte al modului in care maltezii sarbatoresc anumite evenimente biblice sau personaje biblice este plimbarea unor statui ale diverselor perosnaje biblice, de mari dimensiuni in procesiuni, pe strazile satelor si oraselor din Malta sau Gozo sau expunerea statuetelor in bisericile satelor si oraselor (fiecare sat si oras are o biserica atent ingrijita in special in timpul sarbatorilor de acest fel). Aceste procesiuni amintesc de cele din Sicilia, de unde istoria spune ca le-ar fi preluat spre sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX. Acestea se petrec atat in timpul asa numitelor Festas cat si in zilele importante ale sarbatorilor de peste an (Paste, Craciun).

Sa nu va imaginati ca sunt evenimente dedicate doar celor credinciosi si devotati. Cele mai multe dintre ele capata si alte valente decat cea spirituala (sunt momente propice pentru socializare, petreceri etc). In general sunt evenimente destul de placut de urmarit pentru dinamica lor drept urmare, chiar daca te numeri printre cei mai putin credinciosi vei fi bineprimit sa participi ca spectator.

Cele mai spectaculoase in timpul acestor celebrari din vara sunt asa-numitele Ground Fireworks” – artficii de sol. Asezate pe suporturi de lemn ce descriu diverse forme geometrice sau figurine; odata declansate artificille se dezlantuie intr-un dans multicolor spectaculos ce dureaza pana la 30 de minute. Sunt unice si extraordinar de interesante.

Veti observa ca sunt extrem de atasati de personajul biblic al Sfantului Pavel “St Paul” despre care se spune in traditie ca ar fi naufragiat aici – el fiind cel ce a adus crestinismul pe insulele malteze. Mormantul sau se gaseste in Rabat, exista si insula ce ii poarta numele – spunandu-se ca acolo a naufragiat iar numeroase biserici ii poarta numele.

De la fenicieni si cartaginezi,  romani, arabi, normanzi, francezi, spanioli si mai tarziu de la englezi, italieni  Malta a preluat cate putin sau i-a fost “infuzat” cate putin
asa incat astazi se prezinta cu un peisaj cultural unic, complex si destul de bine pastrat desi ca si alte tari – se lupta pentru conservarea anumitor traditii si elemente de identitate in fata modernitatii. Desigur un rol vital l-au jucat si Cavalerii Ordinului Sf. Ioan de a caror activitate este strans legata dezvoltarea arhipelagului maltez in ceea ce reprezinta astazi.

De la civilizatiile megalitice au ramas templele megalitice ce au fost datate ca fiind mai vechi decat piramidele din Egipt sau decat Stonehenge. Construite intre 3300 – 2500 I. Hr. 7 dintre aceste constructii fac parte din Patrimonul Mondial Cultural – UNESCO. Cinci dintre acestea se gasesc pe insula Malta (Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Ta Hagrat, Skorba – ultimile doua se gasesc in stare mai putin buna) iar 2 pe insula Gozo (ce formeaza un complex numit Ggantija). Haqar Qim (in Qrendi – Malta) este considerat a fi templul cu cei mai mari megaliti – unii cantarind pana la 20 de tone.

Pe langa aceste temple, la fel de vechi sunt pasajele, camere, sanctuarele si pesterile subterane ce formeaza un imens complex Hal Saflieni Hypogeum” ce se intinde pe cca 500 m2. Construit intre 3600-2500 I Hr., acest monument subteran se intinde pe 3 nivele, la 12 m sub pamant si a fost utilizat si ca osuar – au fost descoperite aici ramasite a cca 7000 de indivizi. Daca va decideti sa faceti o vizita la Hypogeum asigurati-va si rezervati un bilet inainte intrucat se permite accesul unui numar limitat de turisti in fiecare zi.

O vizita la oricare din aceste obictive este o experienta interesanta intrucat ele reprezinta marturii ale unei civilizatii care a locuit aici dar despre care nu se stie multe. Nu se stie cine erau, de unde au venit si nici conditiile disparitiei lor .

Daca va incanta legendele urbane intrebati un ghid sau un localnic despre legenda copiilor disparuti in camere subterane ale Hypogeum-ului si a caror plansete mamele le-ar fi auzit pentru o saptamana dupa disparitie.

Barcile traditionale de pescuit numite “luzzu” sau “kajjik” cu ochiul pictat la prora amintesc de barcile feniciene. Fosta capitala Mdina pastreaza structura tipica a unui oras medieval ridicat pe un deal – la maxima distanta de mare, inconjurata de ziduri de fortificatie si cu stradute inguste ce duc spre piata centrala unde se gaseste  St.Paul’s Cathedral (Catredala Sf. Pavel). Asemenea structura are si l Il Kastell din Gozo. Marturii ale perioadei Imperiului Roman stau catacombele din Rabat – morminte subterane in care locuitorii fostei capitale erau inmormantati intrucat in credinta romana acestia nu puteau fi inmormantati in interiorul cetatii.

Monumentele de arhitectura baroca, normanda, araba amintesc ca la un moment dat in indelungata lor istorie acestea s-au gasit sub controlul acestor popoare. Limba malteza este o limba ce aduce cu limba araba. Actuala capitala, Valetta pastreaza urme ale unor influenti “Grand Masters” – Cavaleri ai Ordinului Sf. Ioan, mormintele lor se pastreaza in capelele Catredralei Sf. Ioan din acest oras.  Cele trei orase “The Three Cities” – Birgu Bormla si Vittoriosa pastreaza si astazi fortificatiile ridicate de cavaleri pentru protectie in fata otomanilor si cladirile in care acestia locuiau organizati in cele 8 “langues” (mod de organizare al Cavalerilor Ioaniti in functie de origine).

Se mai pot vedea pe strazi cabinele acelea telefonice de culoare rosie si cutiile postale specific britanice. Faptul ca aici se conduce pe dreapta ne aminteste din nou de Marea Britanie iar un element extrem de vizibil in peisajul urban sunt balcoanele de lemn a caror constructie a cunoscut o mare amploare in timpul sec. XIX cand Imperiul Britanic detinea controlul acestor insule.

Balcoanele de lemn nu se intalnesc doar in Malta (pot fi intalnite si in Maroc, Spania, Anglia, Peru, Turcia, Bulgaria etc) insa ce este unic la acestea e modul in care sunt construite. Tipul balconului poate sa indice perioada in care a fost construit (daca sunt din secolul XVII-XVIII, sec. XIX sau sec. XX). Initial erau construite din piatra si nu erau inchise, intrucat lemnul era foarte scump (trebuia sa fie important fiindca Malta nu detine resurse lemnoase) numai cei instariti isi puteau permite balcoane , ulterior le-au fost adaugate grilaje din fier iar isub Imperiul britanic (anii 1800) lemnul a devenit mai accesibil si din ce in ce mai multi oameni si-au construit balcoane inchise din lemn – perioada de “boom” a fost la mijlocul secolului al XIX-lea.

Obiective culturale nu se gasesc doar in Valetta, Mdina, Rabat si “Cele 3 orase” ci pe tot cuprinsul insulelor Gozo si Malta iar accesul la ele este destul de facil fie cu autobuzele comune fie cu unul din autobuzele de City Sightseeing.

In afara de vizitarea nenumaratelor obiective turistice pe care cu greu as putea sa le enumar aici, exista posibilitatea practicarii a nenumarate tipuri de sporturi. De la snorkeling, scuba-dive, jeep-safari, paragliding mai nou, poti sa pilotezi si un avion usor sub indrumarea unui specialist – exista cateva companii ce inchiriaza cu ora astfel de nave, poti sa te dai cu jet-ski-ul sa explorezi Valetta sau Had Dingli cu Segway-ul, calarie sau pur si simplu sa te plimbi in natura. Exista posibilitatea unor hike-uri in numeroase zone precum Tal Fawwara (Melieha), Dingli ( zona stancoasa in partea central vestica a Maltei), Ghan Tuffieha (unde exista si 3 golfuri cu plaje separate de promontorii stancoase), Fomm Ir Rih sau in parcul Buskett ( in satul Siggiewi, la baza Palatului Verdala) – poate cel mai verde loc din intreaga Malta.

Un alt loc potrivit plimbarilor dar in care accesul nu este gratuit este singurul parc natural al Maltei – Il Mjjistral Nature and History Park – o zona in nord-vestul Maltei ce a fost declarata parc natural in 2007.

Desigur croazierele si plimbarile cu diverse tipuri de barci in jurul insulelelor sunt activitati frecvente. Numeroasele grote si pesteri sapate de apa in stanca creaza un peisaj absolut superb. Cea mai cunoascuta este fara indoiala Grota Azurie din Insula Gozo insa nu este singura. Tarmul insulei Comino este brazdat de astfel de grote ce pot fi cel mai bine vazute intr-o croaziera de acest tip. Exista companii precum Captain Morgan Cruises care ofera si posibilitatea unor croaziere de o zi in jurul celor 3 insule cu oranz la bordul navei.

Mancarea traditionala malteza este iepurele gatit in vin. Inafara de acesta mai au cateva produse culinare delicioase sau cel putin interesant de gustat: Pastizzicu branza sarata sau cu mazare sunt produse din foietaj crocant si cel mai bune sunt servite calde. La iesirea din Mdina se gaseste un mic butic ce este deschis non-stop si de unde pot fi cumparate aceste produse calde-direct din cuptor la doar 0.30 euro, galleti (biscuiti cu diverse arome)  bigilla (pate din fasole) servita in mod traditional cu ulei de masline si paine traditionala malteza sau hobz biz – zejt – paine traditionala malteza pe care se intinde suc de rosii si putin ulei de masline, peste care se presare menta, ceapa, branza de oaie si ansoa. Multe deserturi  contin marzipan, migdale sau miere. Puteti incerca Cannoli sau Nougat.

Poate ca cel mai bun mod de a interactiona cu localnicii e la o bere Cisk (bere malteza) sau de Kinnie (bautura carbogazoasa specifica cu aroma de portocale) in unul din pub-urile suporterilor de fotbal care se gasesc in aproape fiecare sat. Desi nu au o echipa de fotbal faimoasa majoritatea maltezilor sunt fani ai acestui sport. Un astfel de pub este Caccu in localitatea Qormi sau Fat Harry’s in Buggiba.

Gasirea unui restaurant pe gustul oricarui turist nu e o problema aici; de la restaurante cu specific japonez Okura Sushi Bar – Paceville, Gochi – St Julian’s, Med Asia la restaurante cu specific indian, nord-african si mediteranean precum Nargile in Marsascala, Tapaz si Hugo’s Lounge in Paceville, Sharma Ethnic Cuisine – Mdina la restaurante cu specific maltez – Ta Cassia – in Naxxar.

Viata de noapte este destul de agitata in special in zona St Julian’s si Paceville – zone cu numeroase cluburi si baruri in care petrecerile tin in fiecare zi pana dimineata, iar in afara de mai sus amintitele Festas sunt cateva festivaluri pe care s-ar putea sa nu vreti sa le ratati (in functie de perioada anului in care ajungeti aici): Festivalul de Jazz,  Farsons Beer Festival, Air Show (expozitie si demonstratii aviatice), Valetta Grand Prix (expozitie si curse cu masini clasice), MTV Isle, Festivalul Medieval din Mdina (anual in aprilie), Festivalul Artificiilor (in 26,28 si 30 aprilie 2013) etc

Stiati ca

  • Insulele arhipelagului maltez sunt des alese ca locatii de filmare. Daca sunteti norocosi va puteti intalni aici cu Bradd Pitt, Angeline Jolie, Tom Hanks, Collin Farrel sau altii. Cateva adintre filmele ce s-au tras aici sunt: Popeye (locatia a fost transformata in parc de distractie – Popeye’s Village), noul film al lui Brad Pitt World War Z care nu a fost inca lansat, Munich (Eric Bana), Codul lui Da Vinci (Tom Hanks), Alexander (Angelina Jolie, Colin Farrel), Agora (Rachel Weisz), Gladiator (Russel Crowe), Troy (Brad Pitt), Contele de Monte Cristo (James Caviezel) si sezonul I al seriei Game of Thrones.
  • Valetta a fost aleasa Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2018.

Este destul de dificil de rezumat in cateva randuri toate valentele culturale pe care le implica aceste insule din mijlocul Mediteranei insa cel mai potrivit mod de a le cunoaste este prin vizitarea lor.

 

Tags: , , , , , ,

Raspunde

Security Code: