Tentații viticole în Bordeaux

Care este legătura între vinurile obținute în regiunea viticolă Bordeaux și podgoria Dealu Mare? Specialiștii ca André Dominé spun că cele două regiuni viticole sunt ambele situate pe paralela 45, dar și că secolul al XX-lea a adus soiurile Merlot și Cabernet Sauvignon în România, tocmai din Bordeaux. Și, uite cum brusc, francofonia capătă înțelesuri nebănuite și licoroase.

Ce este atât de tentant la Bordeaux?

În primul rând, că i-a învățat pe englezi cum e cu vinul. Ducele Normandiei, Henry Plantagenetul, devenit ulterior regele Henric al II-lea al Angliei, a transformat regiunea Bordeaux în principalul furnizor de vin pentru curtea regală și pentru societatea londoneză. Până în secolul al XIV-lea, aproape tot vinul consumat în Anglia provenea de aici.

Înconjurată de estuarul Gironde și Oceanul Atlantic, Bordeaux se bucură de clima ideală pentru creșterea viței de vie. Efectiv, toate cramele sunt înșiruite pe șoseaua D2 cunoscută printre iubitorii de tentații viticole ca ”drumul vinului”. Să îl parcurgi pe tot durează 90 de minute, dar s-ar putea să vrei să te oprești cam des, și sub farmecul farmecele franțuzești timpul devine incomensurabil. Oricum, fiecare cramă are denumiri parcă desprinse dintr-un meniu de fine dining: Margaux, Latour, Lafite, Mouton Rothschild sau Château de Vieux Mougnac.

Ce înseamnă un Gourmet Tour?

Uneori, o experiență de călătorie te pune în fața ocaziilor unice. Gastronomia este atât de importantă în Franța și încastrată în cultura acestei țări, încât un tur gourmet privat de câteva ore în frumosul orășel Saint-Emillion este dovada vie a faptului că doar interacționând cu comunitățile din țările pe care le vizitezi, simți cu adevărat că ai avut parte de o experiență.

 

0 Comments
Previous Post
Golful Ha Long, cu dragonii în patrimoniul UNESCO
Next Post
Frumusețe atipică și vestimentație în Myanmar